Nietolerancja pokarmowa

Zdrowa żywność może być przyczyną choroby???

Coraz więcej osób dorosłych oraz dzieci cierpi na niespecyficzne objawy ze strony przewodu pokarmowego, zespół nieszczelnego jelita, niezdiagnozowane problemy skórne czy choroby występujące z autoagresji. Niestety nie zdajemy sobie z tego sprawy ale często objawy te mogą wywoływać pełnowartościowe produkty spożywcze, które uważamy za bezpieczne dla naszego zdrowia.

Problem nadwrażliwości pokarmowych dotyka coraz większej liczby osób. Czasochłonne stają się starania ustalenia samodzielnej diagnozy czy też czynnika ją wywołującego. Pomocą służą odpowiednie badania diagnostyczne, które oferuje Instytut Mikroekologii z siedzibą w Poznaniu, a z którym prowadzę współpracę.

Alergia pokarmowa typu III rozwija się w następstwie zwiększenia przepuszczalności jelita. Bariera ochronna zostaje uszkodzona w wyniku czego niestrawione w pełni składniki pokarmu przenikają przez ścianę jelita do krwioobiegu i są rozpoznawane jako elementy obce dla organizmu.

Nasuwa się zatem pytanie: Jakie czynniki uszkadzają moją barierę jelitową? 

Mianowicie:

  • leki (zwłaszcza antybiotyki, NLPZ, leki przeciwgrzybicze),
  • zakażenia wirusowe i bakteryjne,
  • niewłaściwa dieta (jadłospis obfitujący w konserwanty, sztuczne barwniki),
  • palenie tytoniu,
  • nadużywanie alkoholu,
  • stres fizyczny i psychiczny,
  • zanieczyszczenie środowiska
  • inne

Zwiększona przepuszczalność bariery jelitowej prowadzi do stałego nasilania się objawów alergii pokarmowej typu III, której towarzyszy jednoczesny wzrost ilości przeciwciał typu IgG przeciwko alergizującym produktom pokarmowym.

Alergia pokarmowa typu III wywołuje różne objawy, które mogą wystąpić nawet z 3 dniowym opóźnieniem od spożycia pokarmu (przykład: w poniedziałek na śniadanie zjadłam/em kanapkę z pomidorem, który jest w tym przypadku produktem alergizującym natomiast do niekorzystnych reakcji dochodzi w środę wieczorem).

W większości przypadków nie zdajemy sobie sprawy, że odczuwane przez nas dolegliwości mogą świadczyć o występowaniu alergii. Przyczyną tego zjawiska jest fakt występowania objawów z kilkudniowym opóźnieniem. Dodatkowo tego typu alergia może być przez długi okres czasu niezauważana, gdyż chorzy przyzwyczajają się odczuwanych dolegliwości.

Często alergia pokarmowa IgG zależna bywa mylnie kojarzona z klasyczną postacią alergii w której biorą udział przeciwciała w klasie IgE. Ta druga manifestuje się szybką reakcją alergiczną, której objawy pojawiają się niemal bezpośrednio po spożyciu pokarmu (wysypka skórna, katar alergiczny,  opuchlizna) i jest stosunkowo łatwa do wykrycia.

Jakie korzyści daje nam badanie ImuPro?

Test ImuPro jest badaniem krwi, wykrywającym przeciwciała IgG wytwarzane przez organizm przeciwko spożywanym powszechnie produktom żywnościowym. Dzięki temu możliwe jest zdiagnozowanie alergii IgG- zależnej, zwaną również alergią pokarmową opóźnioną ( typu III).

Podsumowując, poniżej znajduje się lista problemów ze wskazaniem do przeprowadzeni badania ImuPro:

  • przewlekłe problemy żołądkowo – jelitowe: choroba Leśniowskiego-Crohna, biegunki, wzdęcia, zaparcia, zespół jelita drażliwego, mdłości, uczucie pełności, odbijanie
  • problemy skóry: atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, sucha skóra, trądzik, świąd skóry
  • niepłodność
  • wysokie ciśnienie krwi
  • migrena, bóle głowy, zawroty głowy
  • problemy z nadwagą
  • ADHD (zespół nadpobudliwości psychoruchowej)
  • syndrom ciągłego uczucia zmęczenia, wyczerpanie
  • cukrzyca typu II
  • fibromialgia
  • choroby reumatyczne
  • choroby zwyrodnieniowe stawów, bóle kręgosłupa, sztywność poranna;
  • bóle mięśni, bóle stawów
  • spuchnięte powieki, zaczerwienienie oczu, łzawienie oczu, skoki nastrojów, depresje, nadaktywność, agresje, stany lękowe, osłabienie koncentracji

Jeśli obudziła się w Tobie niepewność zadzwoń, porozmawiamy na ten temat.

Pamiętaj tylko kompleksowa diagnostyka umożliwia całkowite wyleczenie. Ciesz się zdrowiem i dobrym samopoczuciem!